Fibromyalgie, lastig om te weten of iemand het heeft

Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, is een soort reuma wat niet op de gewrichten en botten van toepassing is, maar zich uit door pijn in de spieren. 2% van de volwassenen is gediagnosticeerd met deze aandoening en het komt ongeveer 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een erg vervelende aandoening die geen genezing kent. Sommige mensen kunnen verlichting vinden bijvoorbeeld via Vrij van Pijn.

Het is een aandoening met chronische stijfheid en pijn door het hele lichaam. De pijn straalt uit naar de spieren in het hele lichaam, met als meest gevoelige plekken de nek, schouders, heupen en handen. In de ochtend zijn de klachten vaak het ernstigst. Vaak is een slechte nachtrust hiervan oorzaak. Er is sprake van een abnormaal slaappatroon en de patiënt raakt oververmoeid.

Lastig om diagnose te stellen

Het is erg lastig om een diagnose te stellen. Deze ziekte is namelijk niet te zien in afwijkingen in het bloed, spieren of bindweefsel. Normaal onderzoek geeft dus geen uitsluitsel. Vaak is het zo dat er bij een patiënt eerst andere ziektes worden uitgesloten waarna de arts eventueel als laatste diagnose fibromyalgie stelt.

Er is nog geen behandeling voor fibromyalgie. Dit komt voornamelijk omdat er nog te weinig bekend is over de oorzaak van de ziekte. Nu richten specialisten zich vooral op de bestrijding van de symptomen zoals de slechte nachtrust, vermoeidheid, en stijfheid. Stijfheid kan het beste worden voorkomen door beweging en massage waarbij de spieren worden losgemaakt. Als pijnstiller kan paracetamol worden voorgeschreven. Soms worden ook natuurlijke en homeopathische middelen aangeraden. Een specialist in de bestrijding van pijn kan verder helpen wat betreft de juiste behandeling.